Cercetările farmacologice asupra ceaiului au descoperit mai mult de 10 categorii mari de substanţe, fiecare dintre ele având în componenţa sa o mulţime de elemente simple şi compuse. S-au constatat substanţe fenolice (taninuri, şi P-activate) şi derivatele acestora, alcaloizi (cofeină, teobromină, teofilină), uleiuri volatile, zaharuri, proteine, celuloză, săruri minerale (fier, magneziu, mangan, sodiu, potasiu, calciu, siliciu, fosfor, fluor), caroten, vitaminele C şi P.
Substanţele fenolice ale ceaiului sunt foarte active. Ele acţionează mai bine decât orice preparate medicale cum ar fi citrina, rutina, esculina; sunt vasodilatatoare şi antisclerotice, înlesnesc digestia, contribuind la eliminarea substanţelor de putrefacţie din organism. Alcaloizii din ceai stimulează sistemul nervos.
Ceaiul proaspăt este recomandat în caz de intoxicaţii cu atac al sistemului nervos central şi de slăbire a funcţiei cardiace şi a calei respiratorii. Suferinzilor de hipertensiune li se recomandă în zilele calde în loc de apă să bea ceai verde slab pentru potolirea setei. În acest caz, lichidul consumat va fi mai puţin. Compresele din ceai sunt foarte tămăduitoare la arsuri de soare şi se aplică pe ochi la diferite inflamări ale pleoapelor.
1. Ceaiul poate ajuta la stoparea creşterii şi răspândirii celulelor care cauzează cancerul.
2. Ceaiul poate fi un mare ajutor în curele de slăbire, acesta neavând calorii (dacă este consumat fără lapte, evident). Atunci când se combină cu o dietă sănătoasă şi exerciţii fizice, ceaiul verde poate să fie un ajutor deosebit în lupta cu kilogramele.
3. Ceaiul este foarte eficient la subţierea sângelui, la fel de eficient ca şi aspirină.
4. Antioxidanţii din ceai pot preveni artrită, blochează enzimele care atacă şi distrug oasele. Pentru ceai care au deja artrită, consumul de ceai verde îi ajută să reducă efectele acesteia, reducând de asemenea şi durerea.
5. Creşterea bacteriile dăunătoare din organism este încetinită de către ceaiul verde. Acest ajută de fapt la creşterea bacteriilor benefice din organism.
6. Ceaiul este cunoscut pentru efecte sale anti îmbătrânire. Chinezii au cea mai mare speranţă de viaţă din întreaga lume, fapt care se atribuie în parte consumului regulat de ceai.
7. Ceaiul este un termoregulator excellent (oamenii au observat că un ceai fierbinte încălzeşte iarna şi este un bun remediu răcoritor, când este foarte cald).
8. Infuzia de ceai se recomandă pentru prevenirea răcelilor.
9. După conţinutul de vitamina P ceaiul ocupă locul întâi din întreagă floră.
10. Preparat şi băut în mod corect, ceaiul de calitate are un efect relaxant, îmbunătăţeşte starea de spirit se recomandă pentru combaterea oboselii fizice și mentale
Pentru a beneficia de toate aceste lucruri este foarte important că ceaiul să fie calitativ și preparat corect !